Wat zijn koolhydraten? Klik hier voor een uitgebreide blog!

Wat zijn koolhydraten nou eigenlijk? ze staan namelijk op iedere verpakking wel vermeld en in de meeste voedingsproducten zitten er een hoop van in.

Vaak hoor je veel verschillende verhalen over koolhydraten. Zo zouden er slechte koolhydraten en goede koolhydraten bestaan en ook zou je er dik van worden. Echter wordt er ook beweerd dat je zonder niet kunt leven.

Om hier goed antwoord te kunnen geven beginnen we bij het begin, wat zijn koolhydraten?

[inhoudsopgave]

Wat zijn koolhydraten?wat zijn Koolhydraten

Het antwoord op de vraag ‘wat zijn koolhydraten’ is eigenlijk vrij simpel, koolhydraten zijn namelijk alle zetmeel en suikers. Daarom zitten ze in bijna alles van wat je eet. Voorbeelden van Koolhydraat rijke producten zijn: Aardappelen, brood, rijst, pasta, snoep, koekjes, fruit, chips, frisdrank en ga zo maar door.

Het menselijk lichaam (de darmen) zetten koolhydraten om in glucose en dat wordt weer als bloedsuiker in het bloed gebracht. Deze bloedsuikers worden gebruikt als brandstof en je hebt deze dus nodig om te leven. Echter kun je de hoeveelheid en het soort wel zelf bepalen.

Als je dus af vraagt, wat zijn koolhydraten in de meeste pure vorm? Dan kun je gerust de suikers als afbeelding voor je nemen.

Verschillende soorten

Om goed antwoord te geven op de vraag ‘wat zijn koolhydraten’ laten we de verschillende soorten koolhydraten aan bod komen.

Er bestaan in principe twee verschillende soorten koolhydraten. Je hebt de snelle koolhydraten en de langzame koolhydraten.

Over het algemeen worden de snelle koolhydraten als slecht ervaren. Omdat deze snelle koolhydraten vaak over weinig vezels beschikken worden deze direct opgenomen door het lichaam. Dit zorgt voor hoge bloedsuikerpieken wat gepaard gaat met flinke dalen. De snelle koolhydraten zijn vaak de voedingsproducten waarin veel suikers zijn toegevoegd.

Voorbeelden van snelle koolhydraat:

 • Snoepjes
 • Koekjes, taart
 • Yoghurt en melk producten met toegevoegde suikers
 • Wit brood, witte pasta, witte rijst etc. etc.
 • ijs
 • Frisdrank

Als tweede soort bestaan ook nog de langzame koolhydraten, deze worden als goed ervaren. Deze beschikken vaak over meer vezels en geven deze regelmatig af. Hierdoor ontstaan geen hoge bloedsuikerpieken maar verloopt dit meer geleidelijk.

Voorbeelden van langzame koolhydraat:

 • Volkoren brood (Niet al het bruin brood is volkoren!)
 • Volkoren pasta
 • Zilvervlies rijst
 • Groente en fruit
 • Quinoa, Bulgur, haver
 • Melk en yoghurt zonder toegevoegde suikers

Wat zijn koolhydraten en is dat een dikmaker?

Dat hoeft niet als je deze met mate eet. Echter is het een feit dat mensen te veel koolhydraten eten waarmee zij dus eigenlijk meer energie eten dan verbruiken. Deze energie wordt opgeslagen als vet waardoor je uiteindelijk dus dikker wordt.

Om deze reden is het sporten ook een mogelijkheid om af te vallen.

Tijdens het sporten verbrand je de energie die je met de koolhydraten naar binnen brengt.

Vooral duursporters maken in hun sport dieet veel gebruik van koolhydraten. Deze sporters verbranden namelijk zo veel energie dat er ook veel ingeslagen moet worden om goed te kunnen presteren. Zonder koolhydraten presteren zij niet.

Ook voor de niet sporters is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden in de koolhydraten die je verbrand en naar binnen brengt.

Zomaar stoppen met het eten van koolhydraten kan je energie peil ernstig negatief beïnvloeden.

Heeft u dus zelf geen kennis hiervan? Ik raad je zeker aan om op zoek te gaan naar gespecialiseerde diëten, met mensen die kennis van zaken hebben.

Hoe nu afvallen?

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag ‘wat zijn koolhydraten’? Dus nu wil je weten hoe je kunt gaan beginnen met afvallen.

Zoals eerder al eerder is vermeldt, is het belangrijk om je eigen energie behoefte in de gaten te houden.

Hier kun jij jouw energie inname op af gaan stemmen en wanneer je dit lager maakt dan je nodig hebt zul je gaan afvallen.

Zelf vind ik deze manier van afvallen erg lastig en ook wel wat onverantwoord. Zelf beschik je namelijk vaak over onvoldoende kennis.

Ga jij voor een dieet? dan is het belangrijk om een dieet te nemen waarbij je enkel gebruikt maakt van de langzame koolhydraat. Kies dus voor volkoren producten. Hierdoor krijg je veel sneller een vol gevoel wat als gevolg heeft dat je dus minder gaat eten.

Ten tweede kun je voor een koolhydraatarm dieet gaan. Hierbij krijg je veel koolhydraatarme recepten waarmee je uiteindelijk dus meer energie zult gaan verbruiken als dat je binnen krijgt en dus vet zult gaan verbranden.

Een initiatief die ik zelf zeer aanraad is het mentale dieet plan. Hiermee kun je maar liefst 2 kilo afvallen per week zonder te sporten. Dit is een gezond en verantwoord dieet en daarom door mij dus ook sterk aan te raden.

Voordelen het Mentale Dieet Plan

Antwoord gekregen op de vraag ‘wat zijn koolhydraten’? En van plan om een dieet te gaan beginnen? Het mentale dieet plan is een initiatief waar ik veel aan gehad heb om af te vallen.

Onderstaand behandel ik de voordelen hiervan:

Koolhydraten arm dieet

De voordelen bij het mentale dieet plan zijn onder andere dat je zoals eerder vermeld niet hoeft te sporten om toch af te vallen.

Ten tweede zijn de voordelen dat het mentale dieet plan onder andere gebruik maakt van de langzame koolhydraten. Hierdoor hoef kun je dus zonder hongergevoel afvallen! Bovendien heb je maar liefst 6 maaltijden per dag waarvan maar liefst 3 tussendoortjes!

Als derde voordeel is het dieet plan aanpasbaar voor iedereen. Hiermee maakt het een geschikt programma om te gebruiken als gezin, aangezien het voor iedereen persoonlijk is.

Verder zijn de recepten makkelijk te bereiden en hoef je geen keukenprins te zijn. Bovendien zijn de recepten lekker en goedkoop wat ook nog wel belangrijk is 🙂

Als laatste en belangrijkste voordeel ten opzichte van andere programma’s is dat het programma gezond en verantwoord is. Uit eigen ervaring kan hier dan ook niets op aanmerken.

Ook zul jij je nog meer bewust worden van voeding zo ook over de in deze blog behandelde vraag, wat zijn koolhydraten?

Inclusief het programma zitten ook de handige boodschappenlijstjes en koolhydraatarme drinktips wat dit pakket compleet maakt.

Het is te downloaden als e-book en te gebruiken op de tablet en de mobiele telefoon. Dit is natuurlijk ook wel handig aangezien je het programma hierdoor altijd bij de hand kunt hebben.

Klik hier voor de website van het mentale dieet plan>>

Ik hoop dat je antwoord hebt gekregen op de vraag ‘wat zijn koolhydraten’.

En wens je alvast veel succes met het diëten!

 

Koolhydraatarm dieet banner

 

No Comments

  Leave a Comment